مجوز طلافروشی؛ آزمون، شرایط و مدارک لازم برای دریافت جواز کسب طلا فروشی
چرا به مجوز طلافروشی نیاز داریم؟
جواز یا پروانه کسب سندی است که از سوی مراجع ذیصلاح و عموما از طریق اتحادیههای اصناف برای فعالیت قانونی در یک حرفه معین صادر میشود. دریافت مجوز طلافروشی درواقع راهی برای ثبت قانونی واحد صنفی شما و راهی برای برخورداری از امکانات پشتیبانی و تسهیلات بانکی است. همچنین جواز کسب طلافروشی نشان دهنده اعتبار واحد کسبوکار شما برای خریداران است. بههمین علت تمامی علاقمندان به راهاندازی یک طلافروشی نیازمند به دریافت این مجوز هستند. در این مطلب از سایت طلاباش با ضوابط، مدارک و مراحل دریافت پروانه کسب طلافروشی آشنا میشویم.
- چرا به مجوز طلافروشی نیاز داریم؟
- دریافت جواز کسب؛ یکی از نخستین مراحل راهاندازی طلافروشی
- مرجع صدور جواز کسب طلافروشی کدام نهاد است؟
- مراحل دریافت مجوز طلافروشی
- مسأله آموزش برای دریافت مجوز طلافروشی
- شرایط عمومی برای دریافت جواز کسب طلافروشی
- کدام اقدامات امنیتی برای اخذ مجوز طلافروشی ضرورت دارد؟
- مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده در اداره اماکن عمومی
- مراحل دریافت مجوز طلافروشی
- چطور بدون مجوز طلافروشی، طلا بفروشیم؟
دریافت جواز کسب؛ یکی از نخستین مراحل راهاندازی طلافروشی
به حرفه خرید و فروش طلا، سکه و جواهر، «طلافروشی» میگویند. در واقع راهاندازی این حرفه علاوه بر سرمایه قابل توجه، به اقدامات گوناگونی نیاز دارد که دریافت مجوز یکی مهمترین این مراحل است. برخی از مراحل راهاندازی این حرفه را با هم مرور میکنیم:
- برآورد هزینهها و تأمین سرمایه: منظور از برآورد هزینهها فقط خرید محصولات طلا و جواهر نیست؛ بلکه شما باید هزینههایی مانند خرید یا اجاره مغازه، خرید تجهیزات امنیتی و تجهیزات فروش طلافروشی و هزینههای جانبی را در نظر بگیرید.
- دریافت مجوز طلا فروشی: این مرحله قطعاً مرحلهای است که بدون گذراندن آن نمیتوانید به مراحل بعدی قدم بگذارید. زیرا تمامی اقدامات شما در زمینه راهاندازی یک واحد صنفی طلافروشی به دریافت پروانه کسب طلافروشی وابسته است.
- تعیین و تجهیز مکان: این مرحله درواقع باید پیش از مرحله مجوز آغاز شود و همزمان با آن، بر اساس قوانین و شرایط اداره اماکن تکمیل شود. بنابراین مکان مورد نظر باید با تمامی شروط اداره اماکن همخوانی داشته باشد.
- تأمین امنیت طلافروشی: این مرحله نیز از مهمترین مراحل راهاندازی طلافروشی است؛ زیرا این نوع از واحد صنفی در هر زمانی ممکن است مورد دستبرد واقع شود و شما باید تمامی تجهیزات ایمنی مورد نیاز برای آن را بر اساس قوانین اداره اماکن و با هماهنگی مراکز انتظامی، نصب و تجهیز کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با شغل طلافروشی یا چگونه طلا فروش شویم؟
مرجع صدور جواز کسب طلافروشی کدام نهاد است؟
بر اساس قوانین صنفی، فردی که موفق به اخذ پروانه کسب از یکی از دستههای تحت پوشش اتحادیه صنفی ذیربط میشود، فرد صنفی میگویند. بنابراین هر واحد کسبوکار باید مجوز کار و فعالیت صنفی خود را از اتحادیه صنفی مرتبط با فعالیت کاری خود درخواست و دریافت کند. مرجع صدور پروانه کسب طلافروشی، اتحادیه صنفی طلا و جواهر است. در این اتحادیه برای این رستههای شغلی، جواز کسب صادر میشود:
- خردهفروشی طلا و جواهر
- خردهفروشی انواع ساعت
- آبکاری و تعمیر زیورآلات
- بنکداری عینک و عمدهفروشی شیشه و قاب عینک
- طلاسازی؛ ساخت انواع انگشتر، گردنبند طلا و النگو
- تعمیر و فروش زیورآلات نقره
- عتیقهفروشی و عینکفروشی
- صرافیها
- عدسیتراشی عینک و تولید لوازم عینک غیر طبی
مراحل دریافت مجوز طلافروشی
هر واحد صنفی طلافروشی، نیازمند دریافت مجوز طلافروشی است. بخش مهمی از پروسه اخذ مجوز به دریافت مجوز اماکن عمومی اختصاص دارد. بخش دیگر مربوط به گذراندن دورههای آموزشی و تایید مهارت طلافروشان در زمینه کاری خود است؛ و بخش پایانی به صدور پروانه کسب اختصاص دارد. بهطور کلی قبل از دریافت مجوز برای طلافروشی، مدیر این واحد صنفی باید در اداره اماکن یک پرونده تشکیل دهد. پروندهای که دربردارنده اطلاعات بسیار دقیق در زمینه هویت مدیر واحد صنفی و ویژگیهای محل کسب است. بعد از ایجاد این پرونده، مدیر واحد صنفی میتواند مراحل اخذ مجوز کسب طلافروشی را آغاز کند؛ این مراحل عبارتند از:
- ارائه درخواست پروانه کسب و پر کردن فرمهای مرتبط با آن
- ارائه مدارک هویتی و مدارک مرتبط با ویژگیهای واحد صنفی
- ارائه مدارکی مبتنیبر نداشتن سوءپیشینه، استعلام سلامت و مدارک تخصص و دوره آموزشی
- بررسیها توسط مراجع انجام میشود و درصورت صحت مدارک، نامهای برای مدیر واحد صنفی طلافروشی ارسال میشود
- مرحله پایانی، همان صدور مجوز کسب طلافروشی است
مسأله آموزش برای دریافت مجوز طلافروشی
بر اساس قوانین اتحادیه صنف طلا و جواهر همه متقاضیان دریافت پروانه کسب طلافروشی باید آزمون تبصره 16 را بگذرانند؛ برای گذراندن این آزمون، متقاضیان باید در اتحادیه، پرونده را تشکیل داده باشند. این آزمون زیر نظر نمایندگان سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود و دارای دو بخش تئوری و عملی است. در صورت قبولی در آزمون تئوری، متقاضی میتواند در آزمون عملی شرکت کند.
آزمون تئوری تبصره 16 از نوع 4 گزینهای است و آزمون عملی بر اساس افراد و حرفههای زیر پوشش اتحادیه متفاوت خواهد بود. برای مثال آزمون عملی طلاسازان، طلافروشان و سکهفروشان با هم متفاوت است. همچنین جواهرفروشان باید در دورههای شناخت جواهرات شرکت کنند تا سنگهای گرانبها و نیمهگرانبها را بشناسند.
شرایط عمومی برای دریافت جواز کسب طلافروشی
نخستین شرط عمومی برای اخذ پروانه کسب طلافروشی، دریافت مجوز اداره اماکن عمومی است. برخی از شروط بعدی، شرایط عمومی مجوز اماکن عمومی هستند. برای مثال نام تجاری و نام واحد صنفی شما باید نامی معقول، منطبق با چارچوب عفت عمومی و به زبان فارسی باشد. شرایط عمومی دیگر عبارتند از:
- دریافت پلاک آبی شهرداری برای واحد صنفی
- نصب این پلاک در بالای درب واحد صنفی
- برخورداری از درب ورودی مناسب و منطبق با شروط اداره اماکن
- نصب آرامبند در پشت درب طلافروشی
کدام اقدامات امنیتی برای اخذ مجوز طلافروشی ضرورت دارد؟
تمامی فعالان صنف طلافروشی میدانند که این حرفه، تجارتی خطرناک است و هر زمان ممکن است با تهدیدهای امنیتی از جانب کلاهبرداران یا سارقان روبهرو شود. بنابراین اقداماتی وجود دارد که باعث پیشگیری از هرگونه ضرر و زیان مالی و آسیب جانی برای طلافروشان میشود. بخشی از این اقدامات از جانب اداره اماکن عمومی به صورت ضابطه درآمده و الزامی هستند؛ این اقدامات را مرور میکنیم:
- دوربین امنیتی: این دوربینها از انواع دوربینهای مداربسته هستند. نصب این دوربینها هم عاملی بازدارنده از جرم است و هم در صورت بروز سرقت، باعث شناسایی هویت سارقان میشود. این دوربین انواع گوناگونی دارند و هم دادههای دریافتی را رایانه و تلفن همراه ارسال میکنند و هم از قابل ایجاد نسخه پشتیبان برخوردار هستند.
- گاو صندوق: وجود گاو صندوق باعث ایمنی بیشتر واحد صنفی بهویژه در زمان تعطیلی میشود.
- قفل برقی درب: این قفلهای باعث افزایش ایمنی طلافروشی میشوند.
- زنگ خطر: این مورد نیز برای دریافت مجوز از اداره اماکن عمومی الزامی است.
- استحکام: تمامی وجوه یک واحد صنفی طلافروشی، از سقف، کف و دیوارها باید دارای لایه بتونآرمه باشد.
- کپسول اطفا حریق: از این کپسولها برای پیشگیری از آسیبهای احتمالی ناشی از آتشسوزی استفاده میشود.
- شیشه ضدگلوله: ویترین مغازه طلافروشی باید دارای این نوع از شیشه باشد.
مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده در اداره اماکن عمومی
تشکیل پرونده در اداره اماکن عمومی، پیشنیازی برای دریافت جواز کسب طلافروشی است. بخشی از این مدارک، اطلاعات هویتی هستند. مدارکی مانند: کپی تمام صفحات شناسنامه فروشنده یا مدیر واحد صنفی، کپی پشت و روی کارت ملی و برابر با اصل ساختن این کپیها، کپی کارت پایان خدمت برای متولدان بعد از سال 1340 و سه قطعه عکس رنگی با زمینه سفید 3 در 4. مدارک لازم دیگر عبارتند از:
- کپی و اصل فیش واریزی برای امتحان تبصره 16
- کپی و اصل فیش واریزی برای هزینه بازرسی
- ارائه کدپستی و تایید آن
مراحل دریافت مجوز طلافروشی
مرحله نخست از مراحل دریافت مجوز طلافروشی به ارائه کتبی درخواست به اتحادیه اختصاص دارد. در همین مرحله، بازرس اداره اصناف برای بازرسی به مغازه مورد نظر میرود و گزارش خود را تهیه میکند. مرحله دوم به ارائه مدارکی برای مشخص کردن کاربری گذشته ملک، مدرکی برای تعیین وضعیت نظام وظیفه فروشنده و یک مدرک معتبر به اداره اصناف اختصاص دارد. این مدرک معتبر میتواند یکی از انواع مدارک زیر باشد:
- سند مالکیت مغازه به نام فروشنده
- اجارهنامه رسمی مغازه به نام فروشنده
- اجارهنامه عادی مغازه به نام فروشنده
- مبایعهنامه به نام فروشنده
- رسید پرداخت معتبر اجاره واحد صنفی
مرحله سوم به استعلامهایی در زمینههای نداشتن اعتیاد به مواد مخدر، نداشتن سوءپیشینه، گذراندن دوره آموزشی، داشتن گواهینامه مهارت فنی و داشتن موافقت اداره نظارت بر اماکن نیروی انتظامی است. مرحله چهارم به بررسی پرونده توسط رییس اتحادیه اختصاص دارد؛ و آخرین مرحله، صدور پروانه کسب است.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره شغل طلاسازی: معایب و مزایا
چطور بدون مجوز طلافروشی، طلا بفروشیم؟
با پیشرفت روزافزون فناوریهای اینترنتی، خرید و فروش طلا و جواهر هم به دیگر امکانات دنیای مجازی افزوده شده است. نکته بسیار حائز اهمیت در این زمینه، هم برای خریداران و هم برای افرادی که داراییهای خود را در اختیار فروشگاههای اینترنتی فروش طلا و جواهر قرار میدهند، داشتن نماد اعتماد الکترونیکی و برخورداری از مجوز کسب برای انجام معاملات اینترنتی و در یک کلام، قابل اعتماد بودن است.
طلاباش وبسایت فروش آنلاین زیورآلات طلا و نقره است که فروشندگان و طراحان و سازندگان زیورآلات میتوانند محصولات خود را در این وبسایت و ویترین آنلاین آن، در معرض دید هزاران نفر از مشتریان در سراسر کشور بگذارند. البته چنین وبسایتی مستلزم جلب اعتماد فروشندگان و خریداران است که با توجه به سابقه و تجربهای که طلاباش در زمنیه فروش آنلاین این کالاها داشته، توانسته رضایت خریداران و فروشندگان را جلب کند.
با طلاباش بدون نیاز به فروشگاه، فروش خود را چند برابر کنید!
خردهفروشان طلا و جواهر، طلاسازان و دیگر افراد فعال در شاخههای گوناگون جواهرات و زیورآلات میتوانند بدون نیاز به دریافت مجوز کسبوکار، کسبوکار خود را با استفاده از ویترین آنلاین طلاباش راهاندازی کنند.
اگر مایل به آغاز چنین کسبوکاری هستید و یا میخواهید کسبوکار طلافروشی خود را با استفاده از روش فروش آنلاین توسعه دهید، ما در طلاباش منتظرتان هستیم.